0 0
Read Time3 Minute, 42 Second

Személyre szabott kutya fajták

Mint jól tudjuk az ember legjobb barátja a kutya éppen ezért abszolút nem mindegy, hogy milyen kutya fajtákra esik a végső választás. Fontos, hogy passzoljon a személyiségünkhöz, hiszen akkor fogunk vele igazén jól együtt működni ha  megegyeznek az igényeink és a életstílusunk. Gondoljunk csak bele, hogy valószínűleg egy robusztus házőrző kutya a legkevésbé sem érezné jól magát bezárva egy kis lakásba. Míg egy kisebb fajta kutya nem igazán tudna mit kezdeni egy hatalmas kerttel. Szóval úgy gondolom rendkívül fontos, hogy a célunknak megfelelő kutyát válasszunk ugyanis ebben az esetben fogunk tudni a leginkább együtt működni vele és így lesz igazán boldog élete a kis jószágnak.

Miután mi elsősorban házőrző kutyát szerettünk volna vásárolni, a folyvást, hogy éppen költözésben voltunk egy hatalmas családi házba, egyértelműnek bizonyult számunkra, hogy bizony egy kedves, barátságos természetű kutyust szeretnénk , aki viszont kedves természete ellenére ha bajt érzékel azonnal megvédi a kis családi fészkünket. Így neki álltunk megkeresni a számunkra legideálisabb házőrző kutya fajták típusait.

A házőrző kutya fajták legjobbjai

Amikor eldöntöttük, hogy házőrző kutyust szeretnénk azon nyomban elkezdtem az interneten utána kutatni a legjobb házőrző kutyáknak. Ugyanis annak tudatában, hogy tisztában voltam azzal, hogy konkrétan semmit nem értek a különböző kutya fajtákhoz, nem igazán mertem az ösztöneimre hagyatkozni a választás során. Így inkább úgy döntöttem, hogy mindenképpen megnézem interneten ki milyen kutya fajták képviselőit ajánlja a házőrzésre.

  •  Bullmasztiff

A kutya fajták közt az első, amit a legtöbben ajánlottak a házőrzésre a bulmassztiff. Ez a kutyus nagyon bátor, gyengéd, és hűséges jelleme kiemeli a kutya fajták közül. Eredetileg az orvvadászok távol tartásában játszott nagy szerepet a hatalmas magántulajdonú erdőgazdaságokban. Kifejezetten kiegyensúlyozott, nyugodt kutya, de rendkívül érzékeny a gazdájának a hangulatára.

  • Dobermann

A Dobermann kutya a fajták ismertebb képviselőjeként Németországban került kitenyésztésre. Az elsődleges cél a tenyésztésével egy kiváló őrző-védő képességekkel rendelkező, és kimagaslóan emberbarát kutya kitenyésztése volt. Az adott kutyus viszonylag nagy mozgásigényű, rendkívül éber, viszont emellett kimondottan érzelmes kutya. A legnagyobb erénye pedig, hogy a gazdája házát féltőn védelmezi.

  • Óriás schnauzer

A schnauzer alapvetően egy kifejezetten megbízható védőkutyaként került be a köztudatba, méghozzá egy sikeres világháborús rendőrségi expedícióit követően vált erről a tulajdonságáról híressé. Erénye, hogy kifejezetten szorosan kötődik családjához, és szükség esetén ténylegesen bármit képes megtenni annak védelme érdekében, hogy megvédje a szeretteit. A kutya szilárd jellemének köszönhetően abszolút nem megvesztegethető, így nyugodtan rá lehet bízni a ház őrzését. Kifejezetten nem szereti, ha a régi gazdája elhagyja és helyette új gazdát kap.

  • Akita

Az Akita a távol keleti kutya fajták közt is rendkívül méltóságteljes, bátor, és a végletekig hűséges. Természetéből adódóan védelmező típus, és híres arról, hogy egyszerűen imádja a gyermekeket. Alapvetően barátságos kutya, de néha hatalmaskodó is tud lenni. Gazdája iránt rendkívül odaadó, de nem alázatos, méltóság, és visszafogottság tökéletes keveréke van jelen benne, ezért csak viszonylagosa, mérsékelten engedelmes.

Klasszikus kutya fajták házőrzőként

  • Német juhászkutya

Az én személyiségemhez talán leginkább közel álló kutyafajták közt kiemelkedik a gyönyörű Német juhász. A kutyus hűsége, és kiemelkedő védelmezőkészsége a második legnépszerűbb fajtává emelte az Egyesült Államokban. Figyelmesen észreveszi, sőt rendkívüli intelligenciájának köszönhetően, meg is érti, mi zajlik körülötte. Gyengéd és hűséges, de a családban összesen egy valakihez kötődik különösen.

  •  Komondor

Mint jól tudjuk kutyafajták hazai képviselője még évtizedekkel ezelőtt pásztorkutyaként élt, kiváló védelmezője volt a juhásznak, és egyben a nyájnak is. Természetéből adódóan független, de emellett visszafogott kutya, önállóan dönt, és megvan a képessége a helyes megítéléshez. Csendes, nem agresszív, de a felség területére nem engedi be a betolakodókat.

  • Anatóliai juhász

Ősi török fajta kutyus, mely a pásztor és nyájának védelmére hivatott elsődlegesen. Személyiségéből adódóan rendkívül józan és éber, ugyanakkor domináns természetű, akaratos. Független viselkedésű, a családjával odaadó, gyerekekkel jól kijön, de az idegeneket nem kedveli éppen ezért kiváló házőrző kutyának bizonyul.

  • Tibeti masztiff

Az egyik személyes kedvencem a véleményem szerint zseniális kinézete folyvást a Tibeti massztiff. Tulajdonságai közé tartozik, hogy kimagaslóan védelmezi mind a családot, mind a családi házat. Emellett nyugodt, méltóságteljes, kiegyensúlyozott. Ragaszkodó, bár természetében a tartózkodás és függetlenség jegyei is jelen vannak. Saját fenség területén belül magabiztos. Mára státusszimbólumként vált ismertté, meseszép kinézete folyvást.

Választás a kutya fajták között

Amellett, hogy a kutya személyiségét megpróbáljuk belőni, azért minden állat egyedi jellem. Gondoljuk át, hogy mennyit tudunk törődni vele, hl fogjuk tartani, tudjuk-e eleget ápolni mondjuk a szőrét. Ha nem, inkább egy rövidszőrűt válasszunk. De ha már ott vagyunk, hogy egy alomból válogatunk, mindenképpen a bátor, velünk szimpatizáló kiskutyust vigyük és ne azt, ami szerintünk a legszebb, vagy legcukibb. Hidd el, meg fogjátok szeretni egymást!

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post Az első lépések a plotter vásárlás felé
Next post Ilyen a G3 fotóstúdió blog
Menu