0 0
Read Time3 Minute, 38 Second

Hova helyezzük el a radiátort?

Nemrég örököltünk egy házat, amiben viszonylag régóta nem lakott senki, most azonban eladásra szánjuk majd. Sajnos azonban ez nem egy változtatással is együtt fog járni, ugyanis számos eszközt és berendezést fel kell majd újítanunk vagy teljesen újat kell vennünk belőle. Hamar észrevettük, hogy a létfontosságú dolgok közül a víz ugyan jött a csapokból, a fűtés azonban erősen renoválásra szorult. Szakmabeli tanácsára radiátorok beszerelése mellett döntöttünk. Ehhez azonban alaposan utána kellett járni, milyen típusúak léteznek, és melyik lenne számunkra a legelőnyösebb. Ezekről szeretnék most rövidebben írni, hogy talán több, hasonló problémákkal küzdő lakástulajnak is segíthessek.

Elsőként én minden szobában kitaláltam, hová is szeretném helyezni a radiátort, és oda mekkora készülék fér el majd. Gondosan kimértem mindent, arra is figyelve, hogy lehetőleg ablak alatt helyezkedjen el majd a radiátor, mert az az ideális megoldás a szellőztetésnél. Akadt ugyan némi gondom azzal, hogy így nehezebb lesz bizonyosabb bútorokat elhelyeznem az egyes szobákban, mert a radiátor néhány centiméteres körzetében ez nem ajánlott: felfogná a hőt. Végül aztán hosszú órák tervezgetésével és méregetésével siker koronázta a napom. Már csak azt kellett kitalálnom, milyen fajtát vegyek.

A radiátor kiválasztása

Nézzük meg, milyen típusú radiátorok léteznek, melyik hol előnyösebb és hátrányosabb. Én azt hittem korábban, nincsenek nagy eltérések a típusok között, de valójában meglepő változatai is vannak a radiátoroknak. Kezdjük az anyagkiválasztással.

Az öntöttvas radiátorok

Számomra ez a lehetőség kicsit előnytelennek bizonyult, ugyanis ez a legnehezebb fajta, felcipelni a hatodik emeletre kész rémálom lett volna. Egy kicsit sajnáltam, mert számos előnnyel bírt volna egyébként, bár talán az én lakásomnak egy kicsit túl grandiózus fajtáról beszélünk. Előny lett volna a hosszú élettartam, hiszen ki akarja akár néhány év után lecserélni a drága pénzért megvett fűtési rendszerét? Mellettük szólt még, hogy igazán strapabírok, nehezen lehet őket tönkretenni, ami mondjuk pont jó, mert még nem tudom, hogy bérelni fogják-e végül a lakást. Habár eladásra szánom, nem rejtőzök el ettől a gondolattól sem. Másik előnye, hogy sok víz fért volna el benne, illetve a jó nyomásbíró képessége is, és a hőtűrése is pozitív tulajdonság számomra. Tovább kellett kutatnom azonban, amikor megállapítottam, hogy nem ez a fajta lesz az igazi.

A következő választásom az alumínium radiátor mellé esett. Ez már egy könnyebb fajta volt, aminek nagyon megörültem, amikor utána olvastam. Egyrészt elegáns darabokról van szó, amely szépen mutatna a kiválasztott helyen a lakásban, és egyébként ez nálam egy fontos szempont is volt, hiszen ezeket az eszközöket nem fogja majd bútor vagy egyéb dolog takarni, és nem akartam, hogy esetleg egy csúnyább, nagyobb darab elrontsa a ház eladási esélyeit. Mivel számos típusú és méretű kapható, ezért nagy eséllyel indult a nyertes választások között számomra. Hallottam azonban, hogy esetleg nem minden fajta lakásba építhető be kockázatok nélkül, én azonban nem szerettem volna, ha néhány hónapon vagy éven belül tönkre mennek a darabjaim. Megkérdeztem hát a házmestert, hogy nálunk ez komolyabb probléma-e, ő azonban nem tudott konkrét választ adni. Profi segítséghez fordultam aztán, és megtudtam, hogy valószínűleg nem lenne a legjobb életbiztosítás a radiátoraim számára, ha ebből az anyagból készülnének. Nos, mindennek megvannak a hátrányai, de ez nem jelenti azt, hogy egy vidéki házba ne lenne például igazán nyerő megoldás ez a fajta radiátor.

Szakértő tanácsára végül az acéllemez radiátor mellett döntöttem, méghozzá innen rendeltem: https://www.ventil.hu/radiator. A szakmabeli szerint ez a leginkább elterjedt változat mostanában, a lapradiátorok kényelmesek, több méretben és típusban kaphatóak, akárcsak a fent említett darabok.

A radiátor vásárlás így lesz praktikus

Az ára is igen reálisnak és gazdaságosnak tűnt, ami szintén nagy szerepet játszott nálam. Mivel rengeteg más teendőm is volt a lakással kapcsolatban, és ezek igencsak költségesnek bizonyultak, ahol csak tudtam, olcsóbb megoldást akartam keresni, hogy valami azért maradjon a lakás kicsinosítása után az én pénztárcámban is. Technikai szempontból is igen előnyös ez a kis gépezet, ugyanis egyszerre többet is be lehet szerelni belőlük, de nagyobb méret választásával is megoldható ez a probléma, hiszen az egész kicsitől a hatalmas szobákat befűteni képes darabokig kaphatóak. A fűtőteljesítménye is igen jó, nagy hőleadással bír, így jobban fűt, ha nagyon laikusra akarom lefordítani a dolgot. Úgyhogy emellett döntöttem én is, és nem bántam meg! Habár a hátrányaira figyelmeztettek ennél a fajtánál engem is, az acéllemez ugyanis érzékeny a korrózióra, és nagyon oda kell figyelni esetében a rozsdásodásra is, ugyanis a vékony mérete miatt könnyebb kilyukadásra képes.

Remélem sikerült egy kisebb, ámbár laikus segítséget nyújtanom a hasonló választás előtt állóknak.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post Cukrozott üdítők helyett, 5 literes almalé !
Next post Válasszuk a legideálisabb lámpát!
Menu